Wonna kananga

Wonna Kananga

To dozgonnie trawa, tropikalne drzewo hołubi się długimi liśćmi oraz żółtymi kwiatami, których płatki mają kreacja długich, smukłych języczków. Natychmiast sama nazwa niebieżącej rośliny eksponuje na to, iż jej największym walorem jest piękny woń. Kananga wonna cechuje się ciekawie, wprawdzie najciekawsze są jej urody. Nierzeczona nienaturalna roślina jest z powodzeniem użytkowana we współczesnej kosmetyce. Co wskazane jest o niej wiedzieć? Ojczyzną niniejszej rośliny jest Malezja, choć obecnie z uprawą kanangi pachnącej można się spotkać w wielu innych krajach równikowych.

pachnidła oryginalne
Często czczona istnieje w charakterze drewno ozdobne, jednak najistotniejszym składnikiem drzewa są jego kwiaty. Owo tylko spośród nich wykorzystuje współczesna kosmetyka. Cennym detalem tych kwiatów są olejki lotne o przyjemnym, kwiatowym zapachu. Olejek ten istnieje stosowany blisko produkcji perfum. Istnieje częstym dodatkiem aż do perfum o zapachu lawendy lub jaśminu. Woń nieniniejszej rośliny cudownie pasuje również do perfum modela róża. Od czasu do czasu olejek kanangowy istnieje dodawany do dezodorantów, systematyczniej jednak korzystają spośród niego producenci tych bardziej renomowanych pachnideł. Kananga pachnąca jest dziś uniwersalnie czczona m. in. na Filipinach, popularna jest plus na terenie Indonezji. W tym kancie jej kwiaty są ważnym nadprogramem do rytualnych tańców. Znany jest po tej stronie oraz pachnący napój, jakiego podstawowym składnikiem są właśnie kwiaty tamtego niepospolitego drzewa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s